Malin Källdahl

Malin Källdahl

Beräkningsingenjör, RUAG Space i Linköping

Född: 1984

Högskoleingenjörsutbildning Civilingenjörsutbildning

Det är stimulerande att jag får tänka efter och inte bara göra saker på rutin

Vad gör du som beräkningsingenjör?
På RUAG Space i Linköping arbetar vi med två huvudområden; strukturer för satelliter och bärraketer och styrsystem till sondraketer.

När det gäller strukturer för satelliter och bärraketer utför vi beräkningar för att se om strukturen håller. De satelliter som skjuts upp är både kommersiella och icke-kommersiella, de möjliggör t.ex att vi kan se på tv, prata i mobiltelefon och få väderprognoser.

Sondraketer innehåller experiment som ska göras i tyngdlöst tillstånd. Ett styrsystem behövs för att sondraketen ska landa inom rätt område när den kommer tillbaka till jorden.

Mitt arbete är väldigt varierande för jag arbetar inom båda dessa områden.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det är ganska mycket variation eftersom jag både räknar hållfasthet och jobbar med styrsystem, det är kul att byta och inte göra samma sak hela tiden. Det är stimulerande att jag får tänka efter, och inte bara göra saker på rutin.

Vad har du för utmaningar på jobbet?
Om jag får ett problem som är svårt att lösa. Men oftast finns det någon här på kontoret som jag kan diskutera med. Då går jag runt och frågar. Alla här är hjälpsamma och det är lätt att be om hjälp.

Berätta mer om din arbetsplats!
RUAG Space är ett schweiziskt bolag med kontor i Linköping, Göteborg och på ett flertal orter i Schweiz och Österrike. Här i Linköping är vi c:a 65 medarbetare och totalt i Sverige 380 medarbetare.

När jag började jobba så visste jag inte alls vad jag skulle förvänta mig, jag hoppades att det skulle vara något jag kunde trivas med. Och det blev bra, det är roligt att gå till jobbet!

Hur kom det sig att du valde Teknisk fysik och elektroteknik som utbildning?
Jag visste att jag ville bli civilingenjör. Jag har alltid gillat matte och fysik. Inriktningen däremot var en slump. Jag visste inte vad de olika inriktningarna innebar när jag läste kurskatalogen, så det var en chansning egentligen! Men den här inriktningen såg roligast ut. Och jag fick verkligen läsa sådant som jag är intresserad av.

Hur var lärarna på utbildningen?
Många var väldigt hjälpsamma, vi kunde ställa frågor efter lektionstid och så. Det märktes att lärarna var intresserade av ämnet de lär ut.

Hur gick det till när du fick exjobb och anställning?
RUAG Space annonserade efter exjobbare, jag sökte och kom på intervju. Sedan fick jag exjobbet, jag hade väl rätt utbildning. Efter exjobbet fick jag anställning så nu har jag jobbat här i 2,5 år.

Vad har du för tips till den som vill plugga vidare?
Leta efter något du är intresserad av, något du tycker är roligt. Det är ändå det viktigaste. Om man som jag är intresserad av matte och naturvetenskapliga ämnen så kanske civilingenjör passar bra. Och så är det bra att vara envis också, att inte ge upp!

Det här innehållet kräver att du har flash, samt aktiverat javascript i din webbläsare.

Produced by britny.se